08-06-2020

Hoe gaan we verder in de 1,5m samenleving?

Nu de eerste golf Corona achter de rug is, proberen we de zorgverlening weer zoveel mogelijk op te pakken. Dit betekent dat we weer spreekuren gaan houden, maar wel in aangepaste vorm, voor uw en onze veiligheid. Wat betekent dit concreet voor u?

  • Heeft u een vraag? Bel of mail naar de praktijk. De assistente bespreekt met u wat de mogelijkheden zijn.
  • Kom alleen naar de praktijk als u een afspraak heeft met de huisarts, de praktijkondersteuner of de assistente.
  • Kom op de afgesproken tijd, dus niet te vroeg, maar ook niet te laat!
  • Moet u toch even wachten? U kunt plaats nemen op een stoel in de wachtkamer. Zijn er al 2 mensen in de wachtkamer? Wacht dan even buiten of in uw auto.
  • Kom alleen. Wil u toch iemand meenemen, bespreek dit dan eerst met de assistente.

 

03-05-2020
Heeft u een vraag over een geneeskundige verklaring in tijden van corona?

Vraagt u - bijvoorbeeld op verzoek van uw werkgever, de school van uw kinderen of een andere instantie - uw huisarts om een geneeskundige verklaring? Uw eigen huisarts kan u deze niet geven. Zulke geneeskundige verklaringen mogen alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts. Zo blijft er een duidelijke grens tussen uw eventuele behandeling door uw huisarts en het beoordelen of u bijvoorbeeld in staat bent om te werken of naar school te gaan en onder welke voorwaarden.
Wat kunt u doen om een geneeskundige verklaring te krijgen? U kunt zelf een verklaring geven of degene die een verklaring wil hebben vragen of hij/zij een onafhankelijk arts daarvoor heeft.
30-04-2020

Wat kunt u doen bij vragen over ziekte en gezondheid die niet gaan over corona?

Bent u of uw naaste bezorgd over uw klachten of gezondheid? Twijfelt u of iets kwaad kan? Kijk dan eerst op Thuisarts.nl. Daar leest u wat u kunt doen en of u de huisarts moet bellen.

Twijfelt u toch nog? Of worden uw klachten erger? Bel dan uw eigen huisarts. Ook tijdens deze coronacrisis kunt u uw in dat geval altijd uw huisarts bellen.
Ga NIET naar uw huisarts toe. Bel uw huisarts of zoek contact via internet of e-mail.

Zoals u gewend bent, zal de assistente u vragen stellen. Zo weet zij welke zorg op dat moment het beste bij u past, bijvoorbeeld een advies via de telefoon, een afspraak met de huisarts op de praktijk of bij u thuis. Of soms hulp van een andere zorgverlener.

Door corona en de maatregelen is het niet altijd verstandig dat u naar de praktijk komt. Of dat de huisarts bij u thuiskomt. Misschien wilt u dit zelf ook liever niet, bijvoorbeeld omdat u een zwakke gezondheid heeft.
Uw huisarts overlegt met u wat in uw situatie het beste is. Samen bekijkt u hoe het voor u zo veilig mogelijk kan. Dat is extra belangrijk tijdens deze coronacrisis.

Uw huisarts heeft nog andere manieren om uw klachten te beoordelen en u het beste advies, behandeling of begeleiding te geven. Bijvoorbeeld door te bellen met u. Of, als uw huisarts dat heeft, via videobellen of internet.

Als blijkt dat u toch moet komen, dan zorgt uw huisarts altijd dat dat veilig kan. Uw huisarts zorgt ervoor dat u geen risico op besmetting loopt. Dit doet de huisarts door ervoor te zorgen dat u niet dichtbij iemand komt die (mogelijk) corona heeft. Bijvoorbeeld door af te spreken dat u op de praktijk komt als er geen andere mensen zijn. Of door u uit te nodigen op een andere praktijk waar geen mensen met corona-klachten zijn.
Ook als de huisarts naar u toe moet komen zorgt de huisarts dat hij/zij u niet kan besmetten.

Soms heeft u regelmatig begeleiding en controle nodig van uw huisarts of praktijkondersteuner. Bijvoorbeeld als u diabetes of een longziekte heeft. Door corona worden veel afspraken uitgesteld. Uw huisarts zal samen met de praktijkondersteuner bekijken hoe u toch zoveel mogelijk de zorg kunt krijgen die u nodig hebt. Vaak gaat dat via de telefoon, via videobellen of via internet.

Dus, ook tijdens de coronacrisis geldt:

• Maak u zich zorgen over uw gezondheid? Heeft u klachten?
• Kijk op Thuisarts.nl of u er zelf iets aan kunt doen.
• Op Thuisarts staat vaak ook wanneer u uw huisarts of specialist beter kunt bellen.
• Bel of zoek gerust contact via internet of e-mail uw huisarts of specialist bij klachten. Dat blijft belangrijk, ook in deze coronatijd.
• Komt NIET naar de praktijk.

 

22-04-2020

Toegang tot uw medische gegevens door huisartsenpost

Tijdens de coronacrisis kan het gebeuren dat u buiten onze openingstijden een huisarts nodig heeft. Dan komt u bij de huisartsenpost. Of u wordt naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis gestuurd. De artsen op de huisartsenpost en spoedeisende hulp willen u snel kunnen helpen. Het is daarom belangrijk dat zij kunnen kijken naar de medische gegevens die uw huisarts van u bijhoudt.

Misschien heeft u ons al laten weten dat de huisartsenpost uw medische gegevens mag bekijken. Maar ruim de helft van de Nederlanders heeft daar nog geen keuze over gemaakt. Tijdens de coronacrisis mogen tijdelijk de medische gegevens van deze patiënten ook worden bekeken door de artsen op de huisartsenpost en spoedeisende hulp. Uw gegevens mogen alleen worden bekeken als u contact heeft met de huisartsenpost of spoedeisende hulp. En u daar op dat moment mondeling toestemming voor geeft.

Heeft u eerder aangegeven dat u geen toestemming geeft? Dan verandert er niets. Uw medische gegevens zijn nooit te bekijken, ook niet tijdens de coronacrisis.

Persoonlijke keuze vastleggen
Wilt u alsnog een keuze maken of uw gegevens wel of niet mogen worden bekeken op de huisartsenpost? U kunt dit op drie verschillende manieren doen.

• U vertelt uw keuze aan onze huisartsenpraktijk of
• U geeft onze huisartsenpraktijk een ingevuld toestemmingsformulier of
• U legt uw keuze online vast via volgjezorg.nl/toestemming

Meer informatie
U vindt meer informatie over de tijdelijke maatregel op de website volgjezorg.nl/corona-opt.
Op volgjezorg.nl kunt u ook zien wie uw medische gegevens heeft bekeken en/of uw keuze voor het beschikbaar stellen van de gegevens van de huisarts aan de huisartsenpost aanpassen of doorgeven.

 
17-03-2020

PERSBERICHT

GHO-GO Hilversum & Huisartsenpost Blaricum

Corona epidemie in Gooi en Omstreken

In de afgelopen dagen heeft de Corona epidemie zich in Nederland verder ontwikkeld. De overheid heeft een beleid aangewezen dat erop gericht is de verspreiding van de ziekte te vertragen en zo de druk op zorg te spreiden.

Dit beleid begint bij de mensen zelf, blijf thuis als je hoest; houdt rekening met kwetsbare mensen in je omgeving en werk zoveel mogelijk thuis. Denk ook goed na over het bezoeken van feestjes, verjaardagen en andere sociale activiteiten.

De taak van de huisarts is om de reguliere zorg zoveel mogelijk te bewaken en in stand te houden in deze moeilijke tijden en de mensen die besmet zijn zo goed mogelijk te begeleiden volgens de geldende richtlijnen van het RIVM en het Nederlands Huisartsen Genootschap. Wij merken hierbij een toenemende druk op de huisartsenzorg door een stijging van het aantal telefonische vragen met 30% in de praktijken en op de Huisartsen/Spoedpost. Door de inzet van alle medewerkers is dit allemaal nog te behappen.

Het Crisis Team in de regio Gooi en Omstreken is de afgelopen week druk bezig geweest met het invullen van deze taak en de stappen die daarbij nodig zullen zijn voor te bereiden.

Alle huisartsen zijn hierover inmiddels geïnformeerd.

Dit kan in de komende dagen wel degelijk gevolgen hebben voor de reguliere huisartsenzorg. Het is belangrijk dat we onnodige praktijk bezoeken overdag zoveel mogelijk voorkomen om verdere verspreiding van het virus te beperken. Het kan dus zijn dat de huisarts een controle voor een chronische aandoening uitstelt of vervangt door een telefonisch consult.

Ook vragen wij met klem aan de patiënten om NIET zonder afspraak naar de praktijk te komen (ook niet voor bv een herhaal recept) en als u een afspraak maakt eerlijk antwoord te geven op de vraag of u last heeft van luchtwegklachten of koorts.

De doktersassistente zal aan de telefoon hiernaar vragen. Ook zal zij vaker een zelfzorg advies geven of u door de huisarts terug laten bellen. Vragen die veilig uitgesteld kunnen worden zullen uitgesteld worden.

Het spreekt vanzelf dat we natuurlijk de gezondheidsproblemen die wel beoordeeld moeten worden blijven behandelen.

Mensen die hoesten en geen koorts hebben en ook niet benauwd zijn hoeven de huisarts ook niet te bellen. Een beoordeling voegt in dit geval niet veel toe. Er is immers helaas geen geneesmiddel voor Corona.

Patiënten die kwetsbaar zijn doordat zij een andere aandoening hebben (dat zijn bijvoorbeeld alle mensen boven de 70 en alle mensen jonger dan 70 met een chronische aandoening zoals bijvoorbeeld diabetes, astma, copd, ernstige hart of nierproblemen, stoornissen van het afweersysteem) wordt aangeraden om wel te bellen voor overleg. De huisarts zal dan samen met de patiënt beslissen wat verstandig is.

Voor algemene vragen over Corona wordt gevraagd NIET de huisarts of de huisartsenpost te bellen maar te kijken op de website van het RIVM of te bellen met het landelijk informatie nummer van het RIVM 0800 1351

Rene Batenburg, huisarts & voorzitter GHO-GO

Wouter Blokhuis, huisarts & medisch manager Huisartsenpost

1-03-2020

Informatie over het Coronavirus voor patiënten

Wat kunt u zelf doen om besmetting te voorkomen:

Probeer te voorkomen dat u virussen krijgt of aan anderen geeft:
o Was uw handen vaak met zeep.
o Nies en hoest in uw elleboog.
o Gebruik papieren zakdoekjes.

Wat moet u doen als u in besmet gebied bent geweest?:

Mensen die in een van de gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst en klachten hebben wordt geadviseerd om thuis te blijven. Worden de klachten erger, neem dan telefonisch contact op met de huisarts. Het gaat om mensen die in China, Zuid-Korea, Iran, Singapore en Noord-Italië. In Noord-Italië gaat het om de volgende provincies: de Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.

Wanneer en hoe moet u contact opnemen met de huisarts:

BEL uw huisarts als u voldoet aan alle onderstaande criteria:

U bent de afgelopen 14 dagen in een risicogebied geweest óf bij iemand die het coronavirus daadwerkelijk heeft.
EN
U heeft koorts (38 graden of hoger).
EN
U hoest of ademt moeilijk.

Ga NIET naar uw huisarts of huisartsenpost toe maar neem telefonisch contact op met de praktijk of huisartsenpost. De huisarts of assistente vertelt dan wat u moet doen.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van thuisarts.nl of rivm.nl.

Ook kunt u bellen met het landelijk informatienummer 0800-1351 (werkdagen 8-20u)

1-01-2019
Per 1 januari 2019 heeft Jennie Schotman de plek van Anneloes in ons team overgenomen. Zij is een ervaren doktersassistente, tevens werkzaam in Utrecht. Jennie zal op de maandag en donderdag in de praktijk aanwezig zijn.
1-11-2017
Stephanie Buijs is inmiddels weer volop aan het werk in de praktijk. Eind april is zij bevallen van haar tweede dochter Hannah.
1-03-2017
Heeft u al toestemming gegeven voor het LSP?

Via het Landelijk Schakel Punt (LSP) is het mogelijk om uw medische gegevens te delen met andere zorgverleners. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn in spoedeisende situaties, waarbij u bij een onbekende arts terecht komt. Als u toestemming heeft gegeven voor het delen van uw gegevens, kan de arts snel bij uw belangrijke medische gegevens en u zo goed en veilig behandelen.

Hoe geeft u toestemming?
- U meldt bij de assistente dat u toestemming geeft voor het delen van uw gegevens via het LSP. Zij zal dit in uw dossier noteren en geeft u een folder mee.
- U geeft toestemming via ikgeeftoestemming.nl
Voor meer informatie kunt u terecht op vzvz.nl
1-01-2017
Per 1 januari 2017 heeft huisarts Madelon Tas officieel de praktijk overgenomen. Zij zal worden bijgestaan door Stephanie Buijs, huisarts. Voor u als patiënt zal er weinig veranderen. Spreekuren en openingstijden blijven ongewijzigd, evenals de vertrouwde gezichten.
Voor het maken van afspraken, aanvragen van visites of overleg met de assistente belt u bij voorkeur tussen 8.00 uur en 10.00 uur. Aanvragen van herhaalrecepten kunt u 24 uur per dag inspreken op de receptenlijn via het praktijknummer 035-5383239.
 
Bij spoed

Tijdens kantooruren bel de praktijk.
035 5383239 (en toets 1)
Buiten kantooruren bel 088 1309600.
(Huisartsenpost op terrein ziekenhuis TerGooi Blaricum)
De griepprikken zijn op!
Helaas zijn er ook in onze praktijk geen griepprikken meer beschikbaar. Pas in december wordt duidelijk of er nog enkele beschikbaar komen.
Dit is een landelijk probleem! Zie onderstaande uitleg van het RIVM.
Griepprikken het eerst naar mensen met een medische aandoening en 70-plussers
Er blijkt meer vraag naar griepprikken bij de huisartsen te zijn dan dat er voorraad is. Daarom heeft staatssecretaris Blokhuis, na advies van het RIVM, besloten om gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar te vragen nu niet in te gaan op de uitnodiging voor de griepprik. Zo kunnen in ieder geval de meest kwetsbare mensen een vaccin krijgen. Mensen met een medische aandoening (diabetes, een hart-, long- of nierziekte of een verminderde weerstand) en mensen van 70 jaar en ouder lopen meer gezondheidsrisico’s als ze griep krijgen. Als deze groep eenmaal gevaccineerd is, kunnen overgebleven vaccins worden gebruikt voor gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar. Aan het einde van de griepprikperiode in december wordt duidelijk of er vaccins over zijn. Uw huisarts kan deze situatie niet veranderen, hier is sprake van overmacht. Er is een landelijke en internationale verhoogde vraag naar griepprikken. Er is voorafgaand aan de griepvaccinatiecampagne door het RIVM wel een maximaal aantal vaccins extra ingekocht. Daardoor zijn er dit jaar ruim een half miljoen extra vaccins beschikbaar. Het duurt ongeveer 6 maanden om griepprikken te maken, dus er kunnen voor dit griepseizoen geen nieuwe griepprikken bijgemaakt worden. We moeten het daarom doen met de voorraad vaccins die er nu is.
Wat kunt u zelf doen? De maatregelen die we met elkaar nemen tegen corona helpen ook om griep te voorkomen en anderen niet te besmetten.
U verkleint de kans op griep door:
•1,5 m afstand te houden van anderen
•vaak uw handen te wassen met water en zeep
•drukte te vermijden
Voor meer informatie zie: www.rivm.nl/griepprik.

Naast de griepprik ontvangen alle mensen met geboortejaar 1941 t/m 1947 dit jaar ook een uitnodiging voor een pneumokokkenvaccinatie. Pneumokokken zijn bij ouderen een veelvoorkomende verwekker van longontsteking. Deze vaccinatie wordt iedere 5 jaar herhaald tot en met de leeftijd van 80 jaar.
Deze vaccinatie wordt op een ander moment gegeven dan de griepprik. Alle mensen die hiervoor in aanmerking komen ontvangen per post een uitnodiging.
Meer informatie over de pneumokokken vaccinatie kunt u vinden op www.thuisarts.nl
Heeft u nog vragen over de griepprik of over de pneumokokken vaccinatie? Neem contact op met een van de assistentes op 035-5383239.
Voor herhaalrecepten kunt u de receptenlijn inspreken. Bel 035-5383239, keuze 2 op het bandje. Let op, vergeet niet het # in te toetsen wanneer dit gevraagd wordt!
Natuurlijk kunt u ook met de assistente zelf spreken om herhaalrecepten aan te vragen.
De praktijk is op werkdagen geopend van 8.00 uur tot 17.00 uur.
Als de praktijk gesloten is wordt waargenomen door de andere huisartsen in Laren:
Huisartsenpraktijk Laren 
T. 035 5382325.
Dhr. P. Speelman
T. 035 5382900.
Mevr. F.R. de Jong en Mevr. G. te Braak
T. 035 5389005.